Pola-meting en Visuele training

Een Pola-meting is een meting waarbij zeer uitgebreid naar de afwijking in de stand tussen beide ogen wordt gekeken. Een afwijking hierin kan de oorzaak zijn van verschillende klachten zoals verderop beschreven, en het doel is dan ook om deze klachten te verminderen of volledig te laten verdwijnen. De Pola-meting is een speciale meting die 30 tot 45 minuten duurt en waarbij speciaal daarvoor aangeschafte apparatuur wordt gebruikt.

Heb ik een Pola-meting nodig?

Een Pola-meting is nodig wanneer je last hebt van een of meerdere klachten zoals:hoofdpijn, vermoeidheid, drukkend gevoel rondom of achter de ogen, dansende letters bij lezen/tv-kijken, moeite met schakelen tussen ver en nabij kijken, gevoeligheid voor licht, brandende of tranende ogen, rode ogen of verminderd dieptezicht. Ook indien snel bewegende voorwerpen volgen met de ogen moeilijk is, moeilijk kunnen zien in het donker, dubbel zien, nek- en schouderklachten en duizeligheid of misselijkheid. Bij deze symptomen is het ook aan te raden om visuele training te doen naast de Pola-meting. Informatie over visuele training wordt hieronder verder toegelicht.

Waarom helpt een prismabril?

Wanneer je kijkt met beide ogen, krijgen je hersenen  twee beelden binnen, namelijk van beide ogen een beeld. Wanneer er geen oogstandafwijking is, komen de beelden precies op elkaar in de hersenen binnen. Als er wel een oogstandafwijking is, komen de beelden niet op elkaar binnen en zie je als het ware onrustig of dubbel. We noemen dit fixatie disparatie. Het lichaam kan daar op verschillende manieren op reageren, maar kan ook een combinatie maken van deze verschillende manieren om zo goed mogelijk te zien.

 

  • De oogspieren worden gebruikt om de twee beelden op elkaar te krijgen.

 

  • De hersenen vervormen het beeld, waardoor het lijkt alsof er een beeld is. Dit zijn de lastigste afwijkingen om aan te wennen wanneer hiervoor een bril gemaakt wordt.

 

  • Een correctie in de hoofdstand kan het gemakkelijker maken van een onrustig beeld een rustig beeld te maken. Vooral wanneer de onrust door een verticale afwijking wordt veroorzaakt kan een schuine hoofdstand ervoor zorgen dat er een rustiger beeld wordt ervaren. Echter kan een schuine hoofdstand nek- en schouderklachten geven.

 

Een prismabril zorgt ervoor dat de twee beelden voordat ze in het oog komen, verschoven worden zodat zonder overmatige inspanning de beelden op elkaar komen. Omdat de twee beelden als een stabiel enkelbeeld in de hersenen komen hoeft er geen moeite meer worden gedaan om ze op elkaar te zetten. Ondanks je klachten was het visueel systeem gewend om met de oude situatie te werken. Je zult dus moeten wennen aan de nieuwe situatie. De klachten zullen echter afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Hoe lang is de gewenningsperiode?

De gewenningsperiode kan verschillen van vrijwel directe gewenning tot ongeveer zes weken. Voordat gewenning optreedt kunnen de klachten verergeren, maar zullen hierna minder worden. Na zes à acht weken is het belangrijk om de prisma te laten controleren. In minder dan 5% van de gevallen treed er geen gewenning op, en is de prismabril dus geen oplossing. Dit komt dan omdat het lichaam te gewend is aan de oude situatie, en niet in staat is de oplossingen die het lichaam zelf heeft gemaakt los te laten.

Wat is Visuele Training?

In de Functionele Optometrie wordt Visuele Training verder ontwikkeld en toegepast, soms in combinatie met een (prisma)bril. Door middel van Visuele Training kan de visuele prestatie verbeterd en zelfs verder ontwikkeld worden. Ontwikkeling van visuele vaardigheden betekent o.a. aanleren om beide ogen effectief samen te laten werken (samenvallend, fixerend en scherpstellend). Visuele Training kan de symptomen verminderen en de onderliggende oorzaak voor onvoldoende visuele vaardigheden en visuele stress verminderen. Hiervoor wordt een trainingsprogramma met verschillende oefeningen meegegeven.

Download hier alvast uw vragenformulier: